Tanker og mål om bærekraft
December 23, 2016
Utfordringen med miljøvennlige produkter
I mange produkter med miljøprofil er det lagt stor vekt på at materialene skal ha bærekraftige egenskaper, mens produktet i seg selv følger tradisjonelle transport- og bruksmønster. Bærekraftige materialer er i seg selv et positivt tilskudd, men dersom forbruk av produktet genererer samme transportbehov og avfallshåndtering som produktene det skal erstatte, er vi likevel lang fra å komme i mål.
Dette gjelder også for Ope. Vi har ikke enda kommet i mål med våre miljøambisjoner for produktet, og har fortsatt langt å gå. Men der hvor lageret med nedbrytbart engangsbestikk alltid må etterfylles og elbiler etterlater seg mikroplast fra dekkene i samme grad som andre biler, har Ope mulighet til å nå lenger.
Vi har gått til kjernen i problematikken om hvorfor møbler – og særlig platemøbler – ender opp på gjenbruksstasjonen, og har sett to tydelige drivere for dette. Det handler om det vi kaller ”bruksvindu” og det handler om kvalitet. Kvalitet dreier seg her både om produktets fysiske egnethet for bruken det er tiltenkt, og det handler om hvilke estetiske egenskaper produktet besitter. Bruksvindu er tiden hvor et produkt fyller et behov og er i regelmessig bruk. For møbler varierer dette fra noen måneder til flere generasjoner.
Teknologisk utvikling skaper muligheter og utfordringer
Platemøbler har tradisjonelt vært forseggjorte og sentrale bruksgjenstander i hjem og arbeidsplass, der bruksvinduet har vært stort og kvaliteten høy i begge tolkninger av ordet. Imidlertid har det skjedd skifter i industri, husholdninger og på arbeidsplassen som i stor grad har påvirket hvordan platemøbler skårer på kvalitet og bruksvindu.
Industriell produksjon tok over for håndverksproduksjon i møbelbransjen fra midten av forrige århundre. Nye materialer som sponplater og MDF tok over for heltre; laminering, maling og foliering for tradisjonell overflatebehandling. Rimelige materialer og rimelig produksjon ga mer kostnadseffektive produkter som kom sluttkunden til gode. Rammene for en effektiv produksjon satte strenge krav til designet og styrte estetikken i retning av skarpe kanter, kantlister i plast, synlige skruer osv.
Utvikling og skfitende trender i interiør, organisering av arbeid og boformer fører til stadige avbrudd i bruksvinduet. Selv møbler som både fysisk og estetisk er i utmerket stand ender i konteineren fordi formålet det er skapt for ikke lenger eksisterer. Hvor er alle telefonbordene, kommodene og de store skrivebordene med skuffer og skap i dag?
Opes løsning
Ope ble utviklet for å møte denne utfordrende virkeligheten, der en det ene året ikke kan vite hvilke behov neste år bringer. Samtidig som denne virkeligheten danner grunnlag for stadig nye designoppdrag og nye produkter i markedet, som er hyggelig for oss designere, er den også sentral i en utvikling med et stadig økende forbruk og avhending av alle typer varer.
Løsningen er etter vårt syn ikke mer av det som har skapt miljøutfordringene vi lever med i dag, men å tilrettelegge for reparasjon og gjenbruk paret med fleksibiliet og modularitet.
Ope møter utfordringene ved å ta et steg tilbake fra trenden med stadig mer spesialiserte produkt for stadig flere formål. Ope er ikke et spesifikt møbel eller engang en type møbel. Vi kaller det ofte et hyllesystem for enkelthets skyld, men sannheten er at Ope er et modulsystem til bygging av møbler og interiør. Gjennom fem år med utvikling har vi konsentrert oss om å redusere antall komponenter til et minimum, for å gi brukerne av systemet størst mulig frihet til å skape møblene de til enhver tid har behov for.
Med bare fire grunnkomponenter – to plater og to koblinger – kan alle bygge sin Ope-løsning kontinuerlig i tre dimensjoner. For å sikre at gjenbruk faktisk skjer når behov endrer seg, har vi utviklet en kobling som tillater gjentatte ombygginger, og sørget for at montering kan skje helt uten verktøy.
Selv om MDF-plater ofte lages av restprodukt fra annen treproduksjon, og plasten vi bruker er gjenvinnbar og effektivt utnyttet, plasserer ikke materialene vi bruker i dag oss i tetskiktet av bærekraftige produkter. Kjernen i Ope gjør likevel at vi stolt kan se oss selv som fanebærere for den sirkulære økonomien. Ope trenger ikke fraktes lenger enn til neste rom for å gjenbrukes, og de samme delene kan gjennom livets faser være stellebord, lekemøbel, bokhylle, TV-benk, romdeler, gangmøbel, kleshyller på hybelen før de igjen settes sammen til et stellebord.
Fordi alt er modulært, vil skadde eller ødelagte deler lett kunne vendes bort eller byttes ut ved behov. Målet vårt er at Ope skal være et generasjonsmøbel som alltid blir med videre på vei til nye formål, og kun ender på gjenbruksstasjonen som utslitte og oppbrukte komponenter en gang i en fjern fremtid.
Mål som viser vei
Vi har satt oss som mål å bli best i verden på bærekraftige løsninger for møbler.
Det er et stort og nesten umulig mål å oppnå, fordi det er så mange andre flinke aktører der ute. Vi prøver likevel, fordi det er så viktig, og et mål som vi brenner for å strekke oss mot!
Noen sentrale mål for videre utvikling av Ope:
- 95 % av materialene vi bruker skal komme fra avfallsstrømmer og gjenvunnet materiale
- Produksjon skal flyttes nær kunden og foregå med lokale materialer for å redusere transport
- Ingen fungerende komponenter skal ut av sirkulasjon, blant annet ved bruk av Ope panteordning
- 100 % av ødelagte komponenter og avfall fra produksjonen skal gjenvinnes til nye produkter
Spør oss gjerne om hvordan vi arbeider for å nå disse målene, vi trenger å utfordres og deler gjerne erfaringer.
Publisert i NY av Lars Urheim
0 Kommentar