Åpen løsning - mange muligheter

Åpen løsning - mange muligheter

I moderne hjem har åpne løsninger for lengst erstattet vegger mellom kjøkken, spisestue og stue. De færreste savner tidligere tiders oppelte boliger der små rom, stort gangareal og et hav av dører var det som fylte synsfeltet.

Åpne løsninger

Den åpne løsningen gir bedre romopplevelse, slipper lys inn i hele etasjen og får huset eller leiligheten til å virke større. Du kan ikke være mer enn ett sted om gangen, dermed kan en leilighet på 40 kvadrat med åpen løsning til og med oppleves større enn et hus på 120 kvadrat med mange små rom.

Det er ofte enkelt å slå sammen rom i hus bygget på 60-tallet og senere. Så lenge en holder seg unna bærevegger og vegger med vann/avløp kan mye av jobben gjøres selv. Husk å få hjelp av elektriker hvis du trenger å flytte eller fjerne stikkontakter.

Stedbygd eller fleksbel romdeler

De åpne løsningene skaper mange muligheter for å lage gode rom, men også noen nye utfordringer. Med færre vegger og redusert veggplass blir det også mindre rom for oppbevaring og det kan være vanskeligere å finne en skjermet krok der en kan lese en god bok samtidig som andre ser på TV eller sitter og prater.

Løsningen er halvvegger, nisjer og romdelere som skaper funksjonelle soner uten å stenge for lyset og opplevelsen av rommet. Hvordan en velger å løse dette kan påvirke bokvaliteten i mange år fremover. En stedbygget løsning vil oftest være permanent, og dyr å endre på. Her gjelder det å tenke godt gjennom hvordan det skal brukes før en setter i gang med å bygge.

Et alternativ til å bygge faste vegger er å bruke møbleringen til å å skape soner, skiller og "rom i rommet". Ved å tenke smart rundt bruken av romdelere og soner kan en få til fleksible løsninger som kan endres ved skiftende behov. På den måten unngår en å bli sittende med en løsning som virket smart da den ble bygget, men senere viste seg å skape nye utfordringer - for eksempel ved at det ikke ble plass til drømmesofaen som kom på markedet to år senere.

La møblene gjøre jobben

Skal du bruke møber som romdeler er det noen ting som er viktig å huske på. Skal du bygge høyt, er det viktig at romdeleren er stabil og tilpasset bruken. Over en viss høyde bør den sikres i tak eller vegg, eller ha en bred såle. Det er også viktig at hele romdeleren henger sammen, slik at enkeltelementer ikke kan forskyves og falle ned.

Videre er det viktig å huske på at en romdeler vil være synlig fra alle sider, og dermed er det mange hyller og skap med enkel bakvegg som egner seg dårlig som romdeler. Det er også slik at med tiden vil behovene ganske sikkert endre seg. Da kan det være smart å ha tenkt på at møblene en har kjøpt inn som romdeler eller soneavdeling i stua, senere kan tas i bruk til for eksempel oppbevaring under trappa eller til leker og klær på barnerommet,

Her kan du lese tips til bruk av Ope som romdeler.

Her finner du noen av våre ferdige løsninger. Du kan også designe din egen løsning eller ta kontakt med oss for å få tegnet et forslag.

Publisert i NY av Lars Urheim

Lars Urheim

post comment

0 Kommentar

Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres