Hvordan design blir til - for spesielt interesserte

Hvordan design blir til - for spesielt interesserte

Bakgrunn/historie

På en hyttetur i 2007, høyt over Lysefjorden i Rogaland, startet bearbeidingen av idéen om å lage platemøbler der platene ikke møttes, og de ulike flatene på møbelet nærmest svevde. Denne tanken har både gitt navn til Ope, med de karakteristiske åpningene mellom platene, og vært definerende for det estetiske uttrykket. Lyset slipper inn gjennom alle åpningene, og de svevende flatene gir produktet et lett og åpent uttrykk. Avrundede hjørner på platene skiller Ope estetisk fra andre tilsvarende modulsystemer, og tilfører en mykhet som harmonerer godt med et helhetlig interiør der overpolstrede møbler og organiske former inngår.

Prosess/konsept

En gryende finanskrise inspirerte oss rundt 2008 til å formulere en helhetlig teori om hvordan møbelbransjen og samfunnet ville utvikle seg i tiårene etter. Forventninger om digitalisering av fysiske varer, individuell tilpasning av produkter, distribuert produksjon, ehandel og bærekraft er viktige moment i utviklingen av Ope.

Ope er møbelsystem, merkevare, møbelprodusent og bærekraftig forretningskonsept, alt i konstant utvikling. Designmetodikk har vært vesentlig i alle aspekt av prosjektet, og det er vanskelig å snakke om en side uten å snakke om de andre.

Det grunnlegende systemet består av plater og koblinger, og den største utfordringen har vært å redusere antallet basiskomponenter til et minimum, for å sikre størst mulig frihet til å gjenbruke komponenter i nye løsninger.

Det oppsto et behov for å kommunisere det modulære systemet, som i utgangspunktet ikke har noen begrensninger, til privatmarkedet på en lettfattelig måte. Løsningen var å lage en pakkeløsning av en størrelse der et hensiktsmessig antall plater og koblinger får plass inne i et skap. Produktet kaller vi Ope Select - pakkene kan kjøpes hos våre forhandlere.

Med Ope Select-konseptet etablert, falt mange andre brikker i designet av systemet på plass. Aller viktigst var standardformatet på platene, som ble satt til en senterbredde på 36cm, etter en prosess der mange ulike hensyn måtte tas.

- Standard råvaretilgang
- Stort nok antall rom og alternative oppsett i pakken
- Fysiske begrensninger i koblingene til Ope
- Funksjonelle hensyn
- Estetiske hensyn
- Distribusjonsløsning
- Markedshensyn
- Fysiologiske hensyn

I prosessen så vi at kun små avvik fra det endelige 36cm-formatet ville gi store utslag på en eller flere av forutsetningene. En økning på 1 cm ville vippe vekten over grensen for kostnadseffektiv distribusjon, og øke totalprisen på produktet. En like stor reduksjon ville bety at det ikke ble plass til platene i pakkeløsningen og antall anvendelsesområder for systemet ville bli redusert.

Mens det originale designet med svevende plater og tredimensjonal struktur har vært med gjennom hele prosessen, startet den teknologiske delen av prosjektet i 2011, med finansiering gjennom Innovasjon Norge og privat kapital.

I samarbeid med underleverandører i Norge, Sverige, Litauen og Belgia har komponenter med tekniske og taktile egenskaper blitt tatt frem og underlagt helheten i konseptet. Fremfor å lage tradisjonelle skrukoblinger med han/hun, har vi utviklet og patentert en homogen teknologi for låsing av møbelkomponenter. Den patenterte koblingen gjør det mulig å bygge kontinuerlige tredimensjonale strukturer fra kun fire standard komponenter, uten bruk av verktøy.

Bærekraft og sirkulær økonomi

Bærekraft har stått sentralt i utviklingen av Ope, og vi har valgt å gå dypere inn i problematikken enn kun valg av materialer og klimautslipp. Ved å designe for gjenbruk uten å måtte gå via transport og materialgjenvinning, kan en oppnå lav miljøbelastning og minimal avfallsproduksjon i et livsløpsperspektiv. Gjenbruk skal i tråd med Ellen MacArthur Foundation sin modell for sirkulær økonomi ideelt foregå uten tilført energi, bearbeiding eller avfall. For Ope sin del skjer det ved at møbler endrer form og funksjon på stedet i tråd med brukerens endrede behov gjennom livsløpet. Hensikten er å redusere transportbehov, utskifting og avfall fra møbler også etter at de tas i bruk.

Ope monteres alltid hos sluttkunden, noe som gjør at miljøfordelene med transporteffektiv pakking av produktet følger verdikjeden helt fra produksjon til leveranse.

For å sikre at ingen fungerende komponenter tas ut av sirkulasjon er det innført pant på alle standard komponenter. Skadde komponenter kan tas inn og repareres, delkomponenter gjenbrukes. Panteordningen åpner også opp for oppsirkulering av plater der print, trykk eller annen bearbeiding kan tilføre ny verdi til returnerte komponenter.

Universell utforming og brukertilpasning

Med Ope ønsket vi også å flytte grenser ved å legge til rette for brukertilpasning av produktet for å øke bruksverdien over tid. Gjennom gjenbruk og redefinering av produktets funkjson får møbler nytt liv uten tap av ressureser hver gang brukerens behov endrer seg. Syklisk gjenbruk av Ope-komponentene skal være en realistisk mulighet, og alle skal kunne lære å montere og demontere Ope. Produktet monteres uten verktøy, med svært få ulike komponenter å forholde seg til.

Muligheter i Ope

Systemet egner seg svært godt til romdeler, gangmøbel, vegghylle, skjenk, møbel til LP-samlingen (sjekk også ut vår geniale LP-holder) eller ganske enkelt bokhylle. Disse forslagene kan selvsagt redesignes for å passe i ditt hjem. I tillegg finnes en rekke bruksområder hjemme og på arbeidsplassen som ikke er tatt i bruk enda - det er fantasien som setter grensene. En modulhøyde med pute gir god sittekomfort, to moduler tilsvarer bordhøyde, mens tre moduler passer til ståbord/disk.

Utfordre oss gjerne! Noe av det hyggeligste vi vet er når kunder tar kontakt for å få tegnet sin egen løsning på en "umulig" utfordring.

Publisert i NY av Lars Urheim

Lars Urheim

post comment

0 Kommentar

Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres